Çeçil Peyniri Nasıl Yapılır?

Çeçil Peyniri yapmak isteyenler bunu nasıl yapmalı.. İşte püf noktaları..

Çeçil Peyniri Nasıl Yapılır?

Tel tel ayrılan tadı harika olan bir peynir çeşididir. Daha çok Doğu Anadolu’da bolca tüketilir. Bu güzel, yumuşak, süt gibi peyniri evinizde de yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeler şunlardır.

·         8 litre süt
·         %3 oranında termofilik kültür ya da 250 cc yoğurt
·         Peynir mayası
·         Yoğurmak için eldiven

Gerekli olan malzemelerimiz bunlardır. 8 litre sütümüzü ısıtarak 30 dereceye getiriyoruz. Tencerenin dibinin yanmamasına dikkat ediyoruz. Sütümüz 30 dereceye geldiğinde termofilik kültürü ya da yoğurdumuzu sütün içine koyuyoruz ve sütün olgunlaşmaya bırakıyoruz. Sütün olgunlaşmaya bıraktığımız da kaymağını mutlaka almalıyız. Bu süre 10 ila 18 saat arası sürmektedir. Sütümüz olgunlaştığında mayamızı ekliyoruz ve 15 dakika içinde pıhtının oluşmasını bekliyoruz.

Tenceremizi tekrar ocağın üstüne alıp 45 dakika boyunca ısıtıyoruz. Sütün sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkartılır. Isıtırken sütümüzü karıştırmayı unutmayalım. 45 dakikanın sonunda teleme oluşur. Karıştırırken teleme kaşığımıza gelir. Oluşan telemeler bir kaba alınır ve yoğurma işlemi başlatılır. Sütün derecesini 60 derecenin altına düşürmemek gerekir.

Yoğurma sırasında peynir çekilip uzatılır ve katlanır. Bu sayede tellerin oluşması sağlanır. Tel tel olan peynirler örülerek kurutmaya bırakılır. Kuruyan peynirler tuzlu salamuraya yatırılır.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.