Ekmekte 'mutluluk hormonu' bulundu

Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre ekmek melatonin hormonu salgıladığı ortaya çıktı.

Ekmekte 'mutluluk hormonu' bulundu

Ekmekte 'mutluluk hormonu' bulundu
Hacettepe Üniversitesinden gıda mühendisleri, 2 yıl süren araştırmalarının sonunda, maya ile yapılan ekmekte yüksek oranda mutluluk hormonu olarak da bilinen melatonin bulunduğunu tespit etti.
Hacettepe Üniversitesi Gıda mühendisleri yaptıkları bu araştırma sonuçlarından sonra uzun yıllardır tüketilen diğer bir fermente ürün olan yoğurdu da araştırmaya başladı.
Uluslararası literatüre girerek, bilim dünyasına duyurulan araştırmaya göre, melatonin hormonu mayanın ekmeğin içinde kabarması sırasında en üst seviyeye ulaştığını fark ediyor. mayalanma aşamasında çıkan bu hormon pişirilince ekmeğin kabuk bölümünde bir miktar azaltıyor ancak, iç kısımlarda melatonin hormonu miktarı aynı seviyede seyrediyor.
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, mayalı ekmeğin tarihçesinin binlerce yıl öncesine dayandığını belirtti. Uzmanların "ekmek yemeyin" tavsiyesinin neden insanlar üzerinde etkili olamadığı fikrinden yola çıkarak ekmek yeme davranışının neden binlerce yıldır değişmeden devam ettiğini ortaya çıkarmak için bilimsel araştırmalara başladıklarını anlatan Gökmen, ilk önce literatür incelemesi yaptıklarını aktardı.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.