Hamileler yaz aylarından bakterilere dikkat!

Op. Dr. Aslı Alay hamileleri yaz aylarından besin zehirlenmesi, bakterileri karşı beslenme konusunda uyardı. Özellikle protein bazlı gıdalar besin zehirlenmesine sebep olabilir.

Hamileler yaz aylarından bakterilere dikkat!

Hamileler yaz aylarından bakterilere dikkat!
Besin zehirlenmesini, besinlerde bulanan bakterilerin ağzı yoluyla alınan gıda veya sudan bulaştığını, ani başlayan, salgınlar oluşturabildiği gibi bir kişiyi de etkileyebilen halk sağlığı sorunu olduğunu anlatan Op. Dr. Aslı Alay, gebeler, bebekler ve yaşlıların risk grubunda olduğunu belirtti.
Özellikle yaz mevsiminde daha sık görülen besin zehirlenmelerinde kaynağın enfekte olarak adlandırılan et ve et ürünleri olup, 2'nci sırada süt ve süt ürünleri geldiği ortaya çıktı.
Op. Dr. Alay, "Et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi proteinden zengin besinler bakterilerin üremesi için oldukça uygundur. Bakteriler eksi 10 derece ile 100 derece arasında canlılıklarını sürdürebilirler. Hastalık yapan bakterilerin üremesi için en uygun koşullar ise sıcak ve nemli ortam olup, seyahatlerin ve tatillerin en sık olduğu yaz aylarında hastalık sıklığı artar" diyerek risk grubunda olan yaşlılar, çocuklar ve hamileleri uyardı.
Dr. Alay aynı zamanda sudan da besin zehirlenmesi alabileceğini belirterek, su kaynaklarının önemine vurgu yaptı. Su kaynağında bulunan bakteri özellikle yaz aylarından besin zehirlenmesine sebep olabilir.
Besinlerde bulunan bakterilerden kurtulmak içinde, sebze ve meyveleri iyi pişirerek yemek, çiğ olarak tüketilenlerin ise dezenfekte ettikten sonra tüketilmesi gerektiğine uzmanlar vurgu yapıyorlar.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.