Kalp Dostu Fındık

Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, yüzde 60’ı yağ olan fındığın bünyesinde birçok faydalı biyoaktif bileşik barındırdığını belirtti.

Kalp Dostu Fındık

Ülkemizde bol miktarda yetiştirilen fındığın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdürü ve Uluslararası Nutrasötikler ve Fonksiyonel Gıdalar Kongresi ve Fuarı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar'ın,

Giresun Ticaret Borsası tarafından yayınlanan "Fındık" adlı dergide yayımlanan makalesinde düzenli olarak tüketilen 30-40 gram fındığın kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini % 25-30 düzeyinde azaltabileceği belirtildi. 100 gram doğal fındığın içeriğinde %60 oranında yağ bulunuyor. Fındık yağının içerisinde ise kolestrolü düşürücü özelliği bulunan sifingolipid adındaki bileşiğin varlığı söz konusudur. Bu bileşik kanser önleyici olması bakımından önemlidir. Diğer sert kabuklu kuruyemişlerle (badem,ceviz gibi) kıyaslandığında fındık, en faydalı bileşenlere sahip olan yemiş çeşididir.

İspanya'da yapılmış olan 5 yıllık bir çalışma sonucunda; Akdeniz diyeti kapsamında kişilerin öğünlerine toplamda 30 gram fındık, ceviz ve bademden oluşan karışık kuruyemiş eklenmiştir. Bu bireylerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma risklerinde %28 azalma gözlemlenmiştir. Cesarettin Alaşalvar'a göre fındık yağının diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azalttığı gerçeğinin yanı sıra kan şekerini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.