Paket meyve suları diyabete neden oluyor

Hazır meyve suları kişilerin vücudunda, içindeki şeker oranının çok yüksek olmasından dolayı çeşitli organ hastalıklarına yol açıyor.

Paket meyve suları diyabete neden oluyor

 Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, hazır meyve sularının vücuda verdiği ciddi zararları değerlendirdi. Uyanık, hazır meyve sularındaki yüksek miktardaki glikozun başta metabolizma olmak üzere kanser, obezite, diyabet gibi birçok hastalığa karşı da savunmasız bıraktığını söyleyerek “Marketlerde hazır paketlerde satılan meyve sularının, gazlı içeceklere göre daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz ama sanıldığının aksine, meyve suları o kadar da masum değil. Aslında hazır meyve suyu tüketen kişilerin vücuduna, içinde yüksek miktarda şeker bulunan sudan başka hiçbir şey girmiyor. Vücudumuza oldukça zararı bulunan meyve suları, başta metabolizma olmak üzere; kanser, obezite, diyabet gibi pek çok hastalığa karşı da savunmasız bırakıyor” dedi.



Şekerin vücudumuza zararları

 Kişinin vücudundaki yüksek şeker oranı, başta göz olmak üzere böbrek, beyin, kalp ve bacak damarlarının erken yaşlanmasına neden olur diyen Uyanık,”Yemeklerden sonra yüksek şekerli hazır meyve suyu ve asitli içeceklerin alımından sonra hızla yükselen kan şekerini, vücut kendisini korumak için düşürmeye çalışmaktadır. Vücudumuzdaki koruyucu mekanizmaları, yüksek kan şekerinden olumsuz etkilenerek, küçük damarlara zarar verip, çatlaklara neden olmaktadır ve damarları sertleştirip tıkanmasına sebep olmaktadır. Hafif olan damar hastalıkları da insanın enerjisini yok ederek, yorgun ve yaşlı hissettirebilmektedir. Meyve sularının hazır paketler halinde alınması yerine, meyvelerin taze olarak alınıp yenmesi daha faydalıdır. Taze olarak sıkılan meyve sularının bekletilmeden içilmesi ve içerisindeki vitaminlerin besin değerini yitirmeden tüketilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.



Taze meyve tüketimi
 
 Uzman Uyanık, besleyici ve düşük kalorili yiyeceklerin, genç ve sağlıklı olmada çok önemli olan bağışıklık sistemi için çok yararlı olduğunu belirterek “Meyveler kadar, sebzeler ve tam tahıl ürünleri de bol lif içerdiğinden, besinlerin kana düzenli karışmasına, çabuk doymamıza yardımcı olarak, kan şekeri düzeyinin dengelenmesinde çok önemli rol oynamaktadırlar. Ayrıca, sindirim sürecini hızlandırarak, vücudun atıklardan, olası kanserojen maddelerden arındırarak, mide-bağırsak, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini minimuma düşürürler.” dedi.