Ayva sevenler ve ağaç dikecekler haberimiz sizin için..

Ayva ağacın meyvesi oldukça vitaminli ve lezzetli olması nedeni ile herkes tarafıdan keyifle tüketilmektedir.

Ayva sevenler ve ağaç dikecekler haberimiz sizin için..

Ayva, gülgiller familyasından olan bir ağacın meyvesidir. Genel olarak 4-5 metreye kadar uzanır. Ayva ağacının kökleri fazla derin değildir. Gövde yapısına bakacak olursak da kırmızı-kahverengi bir gövdesi vardır. Ayvalar, deniz iklimini sever.

Havanın bu anlamda fazla soğuk olmaması, ayvanın yetiştirilmesi için elverişlidir diyebiliriz. Hava fazla nemli olursa meyveler çok sertleşebilir. Aynı zamanda ayva ağacı, kireçli toprakta da zor yetiştirilir. Ayva ağacının sulanması da yetiştirildiği yere bağlı olarak değişir. Şöyle ki Orta Anadolu Bölgesi’nde ayva yetiştiriciliği yapılacaksa, ağaçlar mutlaka sulanmalıdır.

Sulama işlemi, fazla abartılmadan yapılmalıdır. Ayva, yeşilden sarıya doğru döndüğünde olgunlaşmaya başlıyor demektir. Ayvanın tatsız olmaması için de olgunlaşma süresi mutlaka beklenmelidir. Toplanma işleminde ise el ya da makas kullanılır, silkeleme yöntemi tercih edilmez. Ayvalar maksimum 3 ay soğuk hava depolarında muhafaza edilebilir. Ayvanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bardak, limon, ekmek ayvası bunlardan bazılarıdır. Hepsinin daha farklı tadır vardır ve olgunlaşma süreleri farklıdır. Aynı zamanda yetiştirildikleri bölgeler de birbirinden farklıdır. 

 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.