RAMAZANDA BALIĞA ÖNEM VERİN

ORUÇLUYKEN KAYBETTİĞİMİZ ENERJİYİ GERİ VERİYOR

RAMAZANDA BALIĞA ÖNEM VERİN

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Fikret Çakır "Sindirimi kolay olduğu için balık rahatsızlık vermiyor" dedi
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Çakır, iftarda sindirimi kolay ve besleyici balığın tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın yüksek protein değerine sahip, omega 3 ve 6 yağlarını fazla miktarda barındıran bir besin kaynağı olduğunu belirtti.
Haftada 3-4 gün tüketilen balığın, insan sağlığını büyük oranda koruduğunu ifade eden Çakır, bu nedenle ramazanda iftar sofralarında da bu besinin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Çakır, balığın yapısındaki yağlar, mineraller ve vitaminlerin insanın yaşamsal fonksiyonlarına artı destek sağladığını belirterek, şöyle dedi:
 
"İnsanlar ’Ramazanda balık tüketilir mi?’ diye düşünebilir. Hatta balık yenildiğinde su ihtiyacını artırır diye düşünülebilir. Balığı kızartarak yediğimizde tabi ki susarız. Ancak balığın farklı pişirme teknikleri de var. Bunların başında fırında buğulama yaparak ya da çorbasını yaparak tükettiğimizde balık kesinlikle susatmaz. Ramazan ayında bu şekilde tükettiğimiz de hem daha iyi besinlerinden faydalanırız hem de susamadan sağlıklı bir şekilde orucumuzu tutmuş oluruz.
 
Yaz nedeniyle, ramazanda oruç tutma sürelerinin uzun olduğunu hatırlatan Çakır, sıcak hava şartları da buna eklendiğinde insan metabolizmasının zorlandığını söyledi.
 
Çakır, bu nedenle iftarda mümkünse özellikle balık tüketimini tavsiye ettiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:
 
"Ramazan başlangıcında insanlar açlığa tam alışamadıkları, yaz ayları da uzun olduğu için uzun süre aç kalıyorlar. Aç kalmaları sonucu yemeğe akşam da fazla miktarda eğiliyorlar bu da onları belli bir süre sonra rahatsız ediyor. Ama balıkta böyle bir şey yok, sindirimi kolay olduğu için rahatsızlık vermiyor. Ayrıca oruçluyken kaybettiğiniz enerjiyi gün içerisinde geri kazandırıyor. Böylelikle akşamı sahura kadar iyi bir şekilde geçirebiliyorsunuz. Sahurda da tüketilebilir. Onu da öneriyoruz ancak bu kişilerin tercihine kalmış bir şey."
 
AA

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.